Hírek, programok

Mi a jóga valójában?

Április utolsó szombatján immár negyedik alkalommal látogatott a szegedi Jógaközpontba Swami Gajanand Ji.

Előadásának kezdetén feltett két kérdést, amelyre a résztvevőktől várta a válaszokat: miért kezdtünk el jógát gyakorolni és függetlenül attól, mióta is gyakoroljuk a jógát, mit kaptunk a jógától? Manapság a jóga divat, számtalan jógaközpont működik de a legtöbb helyen csak az ászanákra (fizikai gyakorlatok, testtartások) helyezik a hangsúlyt, azonban csak az autentikus jógatechnikák rendszeres gyakorlásával kaphatjuk meg a jóga nyújtotta négyféle egészséget (fizikai, mentális, spirituális és társadalmi).

047Gajanand Ji kitért arra is, hogy a jógagyakorlás nem verseny, hiszen nem az a lényeges, hogy a másik ember mennyire hajlékony, hanem az a fontos, saját magunkhoz képest mennyire tudunk fejlődni. A lényeg az, hogy milyen módon gyakoroljuk a jógát, amely egy holisztikus tudomány és az egész emberrel foglalkozik.

Az ászanák, a fizikai gyakorlatok, a pránajáma, a légzéstechnikák hatásai mellett beszélt a hatha jóga kriják fontosságáról (ezek a jóga tisztító gyakorlatai) és a mantragyakorlásról.

Swami Gajanand Ji az előadása végén kihangsúlyozta, mennyire lényeges egy jógamester (Guru) értő vezetése a jógautunkon.

A Jógaközpont zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Ceglédről és Nagylakról (Románia) jöttek el az előadásra. A program végén a résztvevőket vegetárius ételekkel vendégeltük meg.

Másnap Swami Gajanand Ji programja Nagylakon folytatódott. Szegedről is többen részt vettünk a helyi könyvtárban a karmáról szóló előadásán. Vendéglátóink megmutatták az épülő nagylaki Jógaközpontot és megnéztük a Swami Gajanand Ji által 2016 novemberében, a város főterén ültetett békefát is.

026050051