Jóga gyerekekkel


Szeretet által az ember mindent elérhet – ha az igaz szeretet. Az őszinte szeretet és a pozitív gondolatok az alapja a gyerekek megfelelő nevelésének.” Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami MaheshwaranandaJi


A Jóga a Mindennapi Életben Egyesület megalakulása óta rendszeresen szervezett és szervez jógaprogramokat gyerekeknek.


Jógatanfolyamok:

A jógatanfolyamokon a gyerekek elsajátíthatják azokat az egyszerű technikákat, melyek segítségével megőrizhetik egészségüket. A foglalkozásokon a gyermekek játékokkal, mesékkel, történetekkel összekapcsolva végzik az ászanákat (testgyakorlatokat), pránayámákat (légzéstechnikákat) és stresszoldó relaxációs – lazító gyakorlatokat.

1991 óta az alábbi helyeken szervezett az egyesület gyermek jógatanfolyamot:

A szülőknek tudatában kell lenniük, hogy a gyermek érzelmi életének alapjai az élet első három évében fejlődnek ki. Minden, amit később a szívébe helyezünk csak kiegészíti ezeket az első élményeket.” Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami MaheshwaranandaJi


Gyermekjóga tábor:

1995-től kezdve 5 nyári jógatábort/életmódtábort szerveztünk gyermekeknek és szüleiknek. Az első 3 évben Ásotthalmon az Erdészeti Szakiskolában, míg 1998-ban és 2000-ben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Kishomok Polgári Védelmi Bázisán.


A bentlakásos gyerekjóga táborokban a különböző korosztályok megtalálták az életkoruknak megfelelő programokat. Reggel legkorábban a felnőttek kezdték el a gyakorlást (fél 6 vagy 6 órakor), majd az iskolások, végül az óvodások. Az egészséges, vegetárius közös étkezést követően kézműves foglalkozások és közös játékok következtek. A vegetárius ebéd után rövid szieszta következett, majd csoportonként jóga nidra (relaxáció, jóga alvás) és a délutáni jógagyakorlás. Vacsoráig újra játék. Az esti szatszang egy közös résszel kezdődött: közös éneklés, örömzenélés, majd prashad. Ezt követően a gyermekek aludni mentek, vagy esetleg olyan mesefilmeket néztek, melyek épülésükre szolgálhattak, az ahimsza szellemében. A szülőkkel az éjszakákba nyúlóan spirituális témákról beszélgettünk. Táborainkban Csongrád, Békés ÉS Pest megye településeiről érkeztek a résztvevők.


A korai gyermekkortól ügyelni kell a helyes légzésre, mivel a hibás légzés gyakran betegségek, nyugtalanság és idegesség okozója.” Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami MaheshwaranandaJi


Egyéb gyermekprogramok:

1996-ban az Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával Szegeden egészségmegőrző előadássorozatot tartottunk. A programsorozaton több százan vettek részt.


2000 óta több szegedi középiskolában vettünk részt Egészség Napokon. Egy-egy osztálynak beszéltünk a jóga hatásairól, szerepéről életünkben. Az alábbi középiskolákban jelentük meg:


1996-2002. között együttműködtünk a szegedi Reforméletmód Óvodával, mely „jógaóvodában” a gyermekek vegetáriusan étkeztek és minden nap gyakorolták a Jóga a Mindennapi Életben Rendszert.A jóga a gyermek belső szükségleteiből indul ki és segít neki legyőzni a problémáit és komplexusait. Lehetővé teszi a gyermek természetes és erőszakmentes fejlődését, és személyisége minden részének harmonikus, minden irányban és teljes mértékben való kifejlődését.” Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami MaheshwaranandaJi


Az idézetek Paramhans Swami Maheshwarananda Jóga gyerekekkel című könyvéből (Józsefvárosi SC, Budapest, 1993) származnak.


Szómagyarázat:
Szatszang:
szat az igazság, míg szang a társaság. A szatszang egy „jó társaság”, olyan spirituális közösség, együttlét, ahol csak pozitív gondolatok hangoznak el, ahol gyermek és felnőtt lelki élményekben gazdagodhat.
Jóga nidra:
stresszoldó relaxációs gyakorlat.
Prashad:
gyümölcsökből, olajos magvakból álló édesség, mely egyfajta spirituális ajándék. Közösen (pl. a szatszangon) elfogyasztva a lelki testvérekkel az összetartozást, spiritualitást, szeretetet, odaadást erősíti.
Ahimsza:
a „Nem ártás” elve. Úgy éljünk a világban, hogy ne okozzunk egy élőlénynek sem szenvedést. A jógagyakorlók többsége ezért dönt úgy, hogy vegetáriusan étkezik.

Jógakönyv gyerekeknek
Paramhans Swami Maheshwarananda Jóga a Mindennapi Életben jógarendszerének gyerekek számára javasolt gyakorlatait kapja kézhez az olvasó. A könyv gyakorlatanyaga – a csecsemőkortól a felnőtté válásig – segíti a gyermek testi-lelki fejlődését, fejleszti figyelemösszpontosító képességét. Hasznos a szülőknek, csecsemőgondozóknak, óvónőknek, tanároknak, gyógyító-megelőző munkát végzőknek és természetesen elsősorban a gyerekeknek.

A Jóga gyerekekkel című könyv megvásárolható, vagy megrendelhető a Józsefvárosi Sport Clubtól.