Légzés


Nagyon fontos a helyes légzés megtanulása. A mindennapi megszokott légzésünk sajnos messze eltávolodott a természetes, helyes légzéstől. Az egészséges légzés helyreállításának egyik alapvető feltétele a teljes jógalégzés begyakorlása. A teljes jógalégzés három fázisból áll:


A rekeszizom választja el a mellkasüreget a hastól. Belégzéskor a rekeszizom lefelé mozog a has felé és a mellkasüreget kitágítja. Ezen a módon a levegő beáramlik a tüdőbe, a hasi szervek kissé összenyomódnak. Ez pozitív hatással van az emésztésünkre és fokozza a hasi szervek vérkeringését. A helyes légzés által nagyobb mennyiségű levegőt lélegzünk be, javítjuk a vérkeringésünket, erősítjük a szívizmot és a tüdőt és gyorsítjuk az emésztési folyamatot. A légzőgyakorlat pozitívan hat a máj, lép, hasnyálmirigy működésére is.

A rendszeres pranayama gyakorlás komoly segítség a rák megelőzésében. Naponta legalább száz rákos sejt fejlődik ki a szervezetünkben, de amíg immunrendszerünk megfelelően működik megsemmisíti ezeket a sejteket és nem leszünk betegek. A pranayama technikák rendszeres gyakorlása pozitív hatással van az immunrendszerünkre, különösen, ha rendszeresen végzünk testgyakorlatokat is. Azáltal, hogy javítjuk a vérkeringést és a különböző szervek működését (beleértve azokat is melyek szorosan kapcsolódnak az immunválaszhoz) javítani tudjuk immunrendszerünket.

Ismerjük az un. szabad gyököket, amik számos krónikus betegség (rák, szívinfarktus (oka, hogy megkeményítik az artériákat), izületi gyulladások...) okozói. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni ezeket a szabad gyököket. Az élelmiszerekkel sok szabad gyököt veszünk magunkhoz, de a testünk is képes előállítani ezeket a szabad gyököket. Pozitív bizonyíték van arra, hogy a pranayama jelentősen csökkenti a szabad gyökök számát és növeli az antioxidánsok mennyiségét a testben.


A rendszeresen végzett légzőgyakorlatok növelik a légzéskapacitásunkat. Tanulmányok bizonyítják, hogy jelentős javulás érhető el asztmában szenvedők esetében, mert a pranayama erősíti a tüdőt. Természetesen a pranayama nem gyógyítja az asztmát, de a rendszeres gyakorlás jelentős mértékben javítja az egészségi állapotot.


A légzés és az idegrendszer kapcsolata


Létezik az ún. orrciklus, melyet a központi idegrendszer szabályoz. Azt jelenti, hogy vannak periódusok, amikor könnyebben tudunk lélegezni a bal orrjáraton keresztül, és vannak periódusok, amikor könnyebben tudunk lélegezni a jobb orrjáraton keresztül. Ez az agyféltekék dominanciájával van kapcsolatban, melyet EEG-felvételekkel igazoltak, hogy a jobb agyfélteke magasabb aktivitása esetén könnyebben tudunk lélegezni a bal orrjáraton keresztül, és a bal agyfélteke magasabb aktivitása esetén könnyebben tudunk lélegezni a jobb orrjáraton keresztül. Ezek a ciklusok 25-200 percenként váltakoznak. Tehát, amikor könnyebben tudunk lélegezni a bal orrjáraton keresztül, akkor a jobb agyfélteke működése hangsúlyozottabb (dominánsabb), mint a bal agyféltekéé. Mikor könnyebben lélegzünk a jobb orrjáraton keresztül, azt jelenti, hogy a bal agyfélteke aktívabb. Amikor egyformán tudunk lélegezni mindkét orrjáraton keresztül, akkor egy bizonyos egyensúlyi állapot alakul ki a jobb és a bal agyféltekék funkciói között, így az idegrendszerben is. Érdekes, hogy ez leggyakrabban hajnalban, délben és napnyugtakor történik, amikor a természetben a vitális energiák a legerősebbek.

Befolyásolhatjuk az agyműködésünket légzőgyakorlatokkal?

Ami még ennél is érdekesebb, az agyműködésünk befolyásoló hatása a légzésünk folyamatára. Ez a hatás a másik oldalról is működik. Más szavakkal, a légzésünk segítségével befolyásolhatjuk az agyműködésünket. A váltakozó légzéssel a bal, majd jobb orrjáraton keresztül természetes módón tudjuk egyensúlyba hozni a két agyféltekét. Ha figyelmesen tanulmányozzuk a testünket és a légzésünket, megmutathatja nekünk, hogy idegrendszerünk melyik része aktívabb (dominánsabb) abban a pillanatban, és lehetővé teszi számunkra hogy azzal összhangban cselekedjünk. Ezzel tudatos erőfeszítésen keresztül befolyásolni tudjuk a különböző agyközpontokat. Fokozhatjuk a fizikai és mentális energia észlelését, felébreszthetjük az éberség és lelkesedés érzéseit, hogy pozitív hangulatot teremtsünk. Ezek a felfedezések, számos olyan tanulmányból származnak, amelyek az agyféltekék szelektív stimulációjával (serkentésével) foglalkoznak alternatív légzés tanulmányozása esetén.


Amikor a bal orrjáraton keresztül lélegzünk, serkentjük a jobb agyféltekét és erősítjük a paraszimpatikus idegrendszer funkcióját. Ez kapcsolódik a szívritmus lassulásához (a szív erőkifejtése nagyobb lesz, mert szívverésenként nagyobb mennyiségű vér préselődik át a szíven).

Amikor a jobb orrjáraton keresztül lélegzünk, serkentjük a bal agyféltekét és erősítjük a szimpatikus idegrendszer funkcióját. Ennek eredményeként a szívverés gyorsul, magasabb lesz a vérnyomás, nő a testi sejtek oxigén fogyasztása, a bőr vérerei összehúzódnak, fenntartja a testhőmérsékletet (ez a magyarázata annak, hogy a jógik nagyon szélsőséges időjárási körülményeket elviselnek). Akik többnyire a jobb orrjáraton keresztül lélegeznek (pl.: orrsövényferdülés miatt), serkentik a szimpatikus idegrendszert, ami magas vérnyomáshoz vezethet (egyszerű műtéti beavatkozással ez a probléma orvosolható). A váltott orrlyukas légzés segítségével lassítani tudjuk a szívverést. Ezáltal lehetőséget adunk a szívünknek arra, hogy egy kicsit hosszabb ideig pihenhessen, mint általában két egymást követő összehúzódás után. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű vér áramoljon a szívbe és nagyobb erővel húzódjon össze, ezzel erősítjük a szívizomzatot és fenntartjuk jó kondícióját (állapotát).


A váltott orrlyukas légzés (mint a nadi szódan pranayam):Mentálisan sérült gyermekek körében jelentős mértékben javult a megismerő képesség és a szociális beilleszkedés, miután hetente 5 órán keresztül ászanát, pranayamat és rövid meditációt gyakoroltak. Ez a javulás még hangsúlyozottabb volt a kontroll csoporthoz képest, akik nem végeztek semmiféle jógatechnikát.


Túl az aktuális tudásunkon

Úgy tűnik, hogy a jóga tudománya olyan sokat ajánl, és a mi dolgunk, hogy éljünk ennek a lehetőségnek az előnyeivel. Az ősi és a mai tudásunk alapján elmondhatjuk, hogy a légzést nem azért kaptuk egyszerűen, hogy túléljünk. A sokféle légzőgyakorlat helyes gyakorlásán keresztül felfedezhetjük felfedezhetjük a teljességet, a lehetőséget amit a testünk felajánl. Befolyásolhatjuk az agyfunkciókat, , megőrizhetjük a test energiáit, alkalmazkodni tudunk a különböző szélsőséges időjárási viszonyokhoz (hideghez, meleghez) és szükségleteinknek megfelelően szabályozhatjuk anyagcsere-folyamatainkat. A legfontosabb, előrehaladhatunk annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy kik vagyunk és, és mi a valódi természetünk.